Databázi OSOBNOSTI REGIONŮ provozuje a vyvíjí Městská knihovna Česká Třebová

Josef Kněžek

Nahlásit chybu
Vím víc informací
Datum narození
12. 11. 1928
Místo narození
Ústí nad Orlicí (okres Ústí nad Orlicí)
Datum úmrtí
11. 01. 2001
Místo úmrtí
Opatov (okres Svitavy)
Zavřít formulář

Víte o uvedené osobě další informací? Vlastníte fotografie, kde je osoba zachycena? Máte k dispozici dokumenty, které se osoby týkají?
Budeme rádi, pokud se o ně podělíte a pomůžete nám tak rozšířít záznam dané osoby.
Děkujeme za Vaši pomoc.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Můžete nám sdělit informace, které záznam neuvádí, rozšíření stávajících informací, neuvedená data atp.
Můžete poslat i obrázky nebo další soubory, které jsou relevatní k infiormacím, které sdělujete.
Přetáhněte soubory sem nebo Vyberte v počítači
Zavřít formulář

Při vytváření záznamů o osobách vycházíme z veřejně přístupných zdrojů, literatury nebo osobních sdělení. Pokud jste nalezli chybně uvedenou informaci, špatný odkaz nebo nějaký překlep, dejte nám vědět. Rádi záznam opravíme nebo doplníme.
Děkujeme za Vaši pomoc.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Uveďte jakou informaci považujete za chybnou nebo nepřesnou. Budeme rádi, pokud uvedete zdroj, ze kterého čerpáte.
Zavřít formulář
Na vytváření záznamů na portálu OsobnostiRegionu.cz spolupracuje několik paměťových institucí. Cílem projektu je vyhledávání zajímavých osobností, které se váží k regionům a místním komunitám. Aby se databáze mohla rozvíjet i v budoucnu, hledáme zajímavé osobnosti i mezi žijícími.
Pokud některou vybereme a rozhodneme se pro její zařazení, volíme vždy osoby veřejně známé a činné.
Uvědomujeme si, že veřejný zájem nesmí být na úkor práv jednotlivce. Pokud s uveřejněním v databázi nesouhlasíte, stačí odešlete tuto žádost. Po ověření, že žadatelem je uveřejněná osoba záznam obratem odstraníme. Učiníme také technicko-procesní opatření k zamezenní opakovaného vložení osoby do databáze.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Pokud nám k žádosti chcete také něco sdělit.

Josef Kněžek se narodil v Ústí nad Orlicí jako jediné dítě v rodině krejčího. Od dětství hrál na klavír, v roce 1939 se stal jedním z prvních žáků nově založené Městské hudební školy. Od deseti let navštěvoval reálné gymnázium v České Třebové, v roce 1946 přešel na nově zřízené reálné gymnázium v rodném městě, kde v následujícím roce maturoval. Poté co absolvoval základní vojenskou službu a složil státní zkoušku z klavíru, začal v roce 1948 učit na ústecké hudební škole, a to nejen klavír, ale i akordeon a violoncello. Po tříletém působení ve funkci ředitele LŠU ve Vysokém Mýtě nastoupil v roce 1966 na místo ředitele LŠU v Ústí nad Orlicí, uvolněné odchodem Václava Šmerdy.
Aby získal plnou kvalifikaci pro základní umělecké školství, vystudoval v letech 1968–1974 dálkově obor příčná flétna na konzervatoři v Brně. Ředitelské místo zastával až do odchodu do důchodu v roce 1988, kdy po něm nastoupil Jiří Tomášek. Ke kulturnímu životu ve městě přispíval i řadou dalších aktivit. Byl po Antonínu Šimečkovi posledním dirigentem pěveckého sboru Lukes, s nímž mimo jiné nastudoval v roce 1960 operu Viléma Blodka V studni. V letech 1957–1962 byl dirigentem Orchestrálního sdružení, symfonického tělesa, které ve městě existovalo od roku 1918 a které se v důsledku nedostatku hráčů rozpadlo. Mnohokrát také zastoupil za dirigentským pultem Antonína Šimečka, prvního dirigenta v roce 1967 založeného Komorního orchestru Jaroslava Kociana. V roce 1959 stál u zrodu Kocianovy houslové soutěže, v jejímž organizačním výboru pracoval třicet let jako tajemník poroty; protože byl pohotový klavírista, uplatnil se hlavně v prvních ročnících jako doprovazeč řady soutěžících. V roce 1968 se rovněž spolupodílel na založení Heranovy violoncellové soutěže, koncem sedmdesátých let působil krátce jako dirigent dechového orchestru v Lanškrouně. Josef Kněžek se věnoval i kompoziční práci.
Množství drobných skladeb písňových i instrumentální (pro trubku, tenor, lesní roh, housle, pozoun) je určeno dětským interpretům. Napsal ale i několik rozměrných děl jevištních. Jedná se o operu Soukeníci na libreto Marie Rollerové, scénickou hudbu k Erbenově pohádce
Zlatovláska, s velkým úspěchem se setkal balet Sněhurka a sedm trpaslíků na námět a choreografii Evy Kudrnáčové, který se mezi roky 1954 až 1991 hrál v Ústí, Českých Budějovicích, Táboře, Lanškrouně, Holicích a Žamberku.
Po odchodu do důchodu se s manželkou přestěhoval do Opatova, kde strávil poslední roky života. Josefa Kněžka lze označit za zakladatele hudebního rodu Kněžků, který prozatím pokračuje ve dvou následujících generacích. S manželkou Věrou, učitelkou mateřské školy, měl dvě děti, dceru Věru (1954) a syna Josefa (1958). Oba vystudovali na konzervatoři příčnou flétnu a tento obor následně vyučovali na hudebních školách v Ústí nad Orlicí (Josef) a v Žamberku (Věra, provdaná Foglová). Všichni jejich potomci absolvovali konzervatoř a věnují se pedagogické práci. Věra má dva syny, Milan vystudoval trombon (studium si rozšířil na VŠMU v Bratislavě) a Michal trubku. Josef má dvě dcery, z nichž Veronika vystudovala housle a Nikola lesní roh.

Autoři
Jana Faltejsková (Autor textu)
Josef Kněžek (S využitím informací, které publikoval)
Ověření
Josef Kněžek, syn
Dodavatel dat
Městská knihovna Ústí nad Orlicí

Databázi vyvíjí a provozuje

Městská knihovna Česká Třebová
Smetanova 173, Česká Třebová, 560 02


Logo Městské knihovny Česká Třebová

V databázi je aktuálně

2649 záznamů o osobách.
Chybí vám v databázi
nějaká osobnost?
Napište nám o ní.